Kiropraktik

Kiropraktiken är en behandlingsform som kommer från USA av en man vid namn David Daniel Palmer, som grundade behandlingsformen 1895 i Davenport Iowa i norra USA. Han jobbade som magnethealer där.

David Palmer började få tankar om att varför alltid behandla hela kroppen även om patienten söker för ett problem i t.ex armbågen. Så han började fundera och till slut så kom han på att ryggraden, där nerverna kommer ut, styr både våra inre organ, muskler och leder och är stället som man ska behandla för att få effekt även långt ifrån det låsta området. Det som första och främst sker är en ökning av flödet i nerverna och även blodflödet blir bättre i blodkärlen. Vid en låsning så störs detta flöde.

Den första kiropraktiska behandlingen utfördes på Harvey Lillard som skötte om fastigheten där han jobbade. Han sägs ha blivit döv sen han hade hört ett knakande ljud i ryggen 17 år tidigare då han lyfte något. Palmer undersökte ryggen och hittade en kota som inte rörde sig som den skulle jämfört med dem andra, han rättade till kotan med händerna och det knakade till, efter några behandlingar så ska hörseln ha kommit tillbaka. Så grundades kiropraktiken.

I samma byggnad startade Palmer den första kiropraktorskolan. Sen dess har teknikerna förbättrats avsevärt och det finns över hundra olika behandlingstekniker inom kiropraktiken till dagens datum. Vissa väldigt mjuka och andra hårdare. Men med samma grundtänk att påverka nervsystemet så kroppen själv kan börja läka.

Beksrivning

Som kiropraktor så utgår man från ryggraden och (framför allt nacken som jag gör) och rörelsen framför allt mellan dem, men vi kan även behandla alla andra leder i kroppen så som knän, armbågar och så vidare.

En stor del i behandlingen är undersökningen. Jag gör ortopediska tester, neurologiska tester (t.ex reflexer), rörelsetester, muskeltester för att kontrollera funktionen i muskulaturen istället för styrkan.

Rent kiropraktiskt utföres palpation (med fingrarna klämmer jag på kotan i olika riktningar för att se hur den är låst i jämförelse mot kotan under och över, denna låsning uppstår i en eller flera riktningar) av ryggraden för att finna en låsning. En låsning kan sitta i alla kroppens leder. Dem uppstår oftast på grund av att vi sitter och jobbar i samma läge och gör samma saker hela tiden, kanske tränar eller rör oss alldeles för lite jämfört med hur mycket vi sitter still på vårat arbete.

Lederna och därmed musklerna kommer vara kvar i det läget där vi t.ex satt eller hade huvudet på sned på jobbet om vi suttit så tillräckligt länge så kommer kroppen se till att så att vi blir låsta i området runt omkring, det sker genom att det bildas mer bindväv på grund av att vi inte rör lederna i området.

Låsningen stör nervflödet, nerven skickar signaler till muskler men även till inre organ från samma nerv. Det är denna låsning som vi kiropraktorer tar bort genom specifika tekniker med händerna så att låsningen försvinner. När vi med händerna tar bort den så kan det knaka och det som då låter är ett vakuum tryck i leden som försvinner.

Testerna används för att vi inte ska riskera att behandla en ny skada t.ex senor, muskler, skelettet eller att man är stelopererad eller har ny höftled eller knä då får man behandla områdena runtomkring.

Vi arbetar med Gonstead och Thompson Droppteknik.

Upper Neck justeringar

Detta är en justering av nacken utan vridning och väldigt snäll. Men ger en otrolig ökning av nervimpulser plus avslappning i kroppens alla muskler. Detta ger en bättre hållning på grund av att högst upp i nacken så styrs mycket av vår hållning och lederna där är mer känsliga för felställningar och kan då ge upphov till yrsel, huvudvärk, koncentrationssvårigheter, matsmältningsproblem bland annat. Koncentrationssvårigheter kan uppkomma från en låsning i nacken.

Justeringen utförs liggande på sidan på med huvudet på huvud-stödet eller på magen med huvudet vridet åt det ena eller andra hållet och med handen så justeras leden och hållningen förbättras. Det behövs oftast flera sådana justeringar för att bibehålla rätt hållning. Men dem sker under ett par månaders tid. Om man kommer tidigt när man fått symtom från nacken eller kroppen i övrigt eller när man är ung (men ändå har ont) så ökar chansen att resultatet håller bättre och går fortare att bli bra igen.

Vad är kiropraktik bra för?

 • Hållningen förbättras
 • Cirkulationen ökar
 • Rörligheten förbättras
 • Ökad styrka i muskler och dem jobbar bättre ihop
 • Bättre balans mellan musklerna och även balanssinnet blir bättre
 • Avslappning i muskler men även mentalt
 • Smärtlindring
 • Ökad återhämtning efter en idrottsprestation eller hårt kroppsarbete
 • Bättre immunförsvar
 • Bättre koncentration
 • Bättre sömn
 • Mage och tarmar fungerar bättre, t.ex kolik hos barn

Öppettider

Måndag och onsdag 8.30-15.00
Tisdag och torsdag 8.30-17.00
Fredag 8.30-12.00
Helger: Stängt

Lunchstängt 12-13

Kontakt

Telefon:
0226-582 30

Mobil:
070-562 37 82

E-post:
info@kiropraktorhalsan.com

Praktiken hittar du på:
Malmgatan 4
774 30 Avesta
Karta

Boka tid:

Boka tid